Steengoed in gebouwenzorg sinds 1974

Droogijs of CO2 stralen

Droogijs stralen is een milieuvriendelijke straaltechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van maakt vaste CO2 korrels, ook wel ‘droogijs pellets’ genoemd. Deze pellets worden met zeer hoge snelheid en zeer grote kracht tegen het te reinigen oppervlak geprojecteerd.

De reinigende werking is gebaseerd op 3 karakteristieken:

Ten eerste, het inslageffect. De persluchttoevoer die de stroom van de pellets versnelt in de straalslang en de vorm van de straalpijp zorgen voor een grote kinetische energieoverdracht.

De thermoshock die volgt wanneer de pellets met een temperatuur van +/- min 78°C zorgt er voor dat de vervuilde laag plots afkoelt, krimpt en los komt van het oppervlak. Op het moment dat een droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een micro explosie waardoor het vuil verwijderd wordt zonder dat bijkomend afval wordt gegenereerd.

Droogijsstralen wordt vooral toegepast in de automobiel- en vliegtuigindustrie, metallurgie, kunststof- en rubberindustrie, drukkerijen, voedingssector, bouwsector, petrochemie, elektriciteitssector, e.a. voor het reinigen van matrijzen, gietvormen, tanks, ovens, het onderhoud van machines en productielijnen: lasrobotten, drukpersen, kettingen en transportbanden en het verwijderen van lijm, hars, vet, verf, roet, asbest, nucleaire decontaminatie, enz..

Solar past deze techniek dan ook vooral toe voor het verwijderen van aanhechtende bevuiling in situaties waar bijkomend afval moet vermeden worden.

Droogijs of CO2 stralen

Contacteer ons